Kunglig rumba

Jag visade ju upp min hemmagjorda actionfigur för några dagar sedan, och nämnde att jag hade ett stop motionprojekt på gång. Nu är det färdigt!



Det är alltså en musikvideo till en låt av Royal Rumble, min vän Eriks band. Jag var på deras premiärspelning som var under tiden då jag höll på att bygga min actionfigur och funderade på vad jag skulle göra med den. Av någon anledning tyckte jag att dessa två världar skulle mötas. Stopmotionkostymkatten och veganhardcore. Och så blev det!

Bakom kulisserna:

Som synes så hänger katten (jag behöver komma på ett namn till honom...) i en "vajer" (ståltråd) här. Det är när jag spelar in danssekvenserna, när han hoppar och skuttar rätt mycket. Ståltråden var jag sedan tvungen att retuschera bort i varje bild (ca 150 st...) för hand. Såhär:


Jag använde klonverktyget och klonade precis bredvid vajern så gick det ganska snabbt att plocka bort den. Åtminstone där den inte ligger i en linje, som här precis ovanför huvudet där vajern ligger precis mellan tavelramen och motivet. Där finns inget jag kan klona ifrån så där fick jag freestylea lite. Men om man inte vet om det så tror jag inte man märker av det i filmen. (Det fladdrar lite ovanför hans huvud ibland.) Det kan vara en idé för framtiden att tänka på att inte ha tavlor eller annat jox bakom en stuntvajer...

Men jag är ganska nöjd med slutresultatet ändå. Eller, jag är väl väldigt nöjd med resultatet, men det är ganska snabbt gjort och jag har upptäckt saker att tänka på till nästa gång. Dels att montera fast möblerna och väggarna ordentligt, för dem är det lätt att råka stöta till och det syns tydligt i filmen när de rubbats litegrann. Men viktigast av allt är nog att fixa ögonen så att katten blinkar lite då och då. Annars ser han livlös ut. Det var mest lathet som gjorde att han inte blinkar oftare (han blinkar faktiskt en gång i början...). I framtiden ska jag försöka vara bättre med ljussättningen också.

Men, men. Vidare till nästa projekt!

Re: animation

De senaste dagarna har jag pysslat med ett nytt projekt. Detta är del ett av det. Jag har byggt mig en docka, med rörliga leder så att den kan användas exempelvis i stop motion-projekt. Och ett sådant är på gång. Men först och främst, tillåt mig presentera dockan:




Skelettet är ståltråd och kroppen är cernitlera. Kläderna är gjorda av mina egna gamla kläder. Skjortan av en skjorta och kavajen av mina utslitna favoritbyxor.

Mer bilder:



pt. II

Förutom den väggen på första bilden i förra inlägget så hade jag andra saker utspridda lite här och var på utställningen. Framför allt dessa två böcker:




Mitt hundradagarsprojekt med torrnål har jag bundit ihop till en bok. Tyvärr har jag inte foton på själva bindandet eftersom jag stressade ihop det i sista minuten natten innan utställningen, så jag hann inte fota samtidigt. Men jag är jäkligt nöjd med det och kanske blir det fler tilfällen senare.


Jag påbörjade projektet ungefär samtidigt som Göteborgs Filmfestival drog igång, så de första bilderna är inspirerade av filmer jag såg då. Detta är Good Heart av Dagur Kari (som gjort världens bästa Noi Albinoi) och i den har de båda huvudpersonerna varsitt husdjur. En schäfer och en anka. Detta tryck gjorde jag senare om till ett större screentryck, Fine Heart, som jag visat tidigare på bloggen.


Detta är också inspirerat av en film. Where the Wild Things Are. I den finns det två ugglor som drar dåliga skämt och det var mycket dåliga vitsar runt omkring mig just då över huvud taget, så jag byggde ihop dem. Och detta blev ju senare också ett större screentryck. Decent Things.


Och även detta tryck är inspirerat av en film. Egentligen är det nog inte så himla många av de hundra trycken som är det, men det har bara blivit så när jag valt ut bilder till bloggen. Kanske har jag blivit mest nöjd med de filminspirerade trycken helt enkelt. Detta är hur som helst inspirerat av Scrooged, som jag jobbat med till Bill Murray-projektet jag och Erik håller på med. Det blev i slutändan en bild på lite samma idé, fast med ett annat utförande.


Det här är väl en mer typisk bild i den här boken. Oftast har det blivit så att jag ri(s)tat av något som finns nära mig. Då var det roligaste jag hittade en trocaderoburk.


Eller så klottrade jag bara ner nånting, vad som helst. Ganska många abstrakta mönster och former har det blivit.


Den har bilden är direkt inspirerad av en bekants bild. Richard Dore gör en barnbok om björnar och förlagan till denna bild är en kolteckning av en björn som står upp och ser både farlig och ledsen ut. Det tyckte jag var fint.


Och det här är den hundrade torrnålen. Självporträtt. Baserat på ett självporträtt jag ritade tidigare i år. De sista tjugo/trettio torrnålarna var ganska trött gjorda och lite slarviga så jag kände att jag ville avsluta med något som jag verkligen lagt ner tid på. Så det gjorde jag. Många små linjer blev det i denna.

Som komplement till detta gjorde jag en liten video, som man kan se som en instruktionsvideo, där jag visar hur en torrnål blir till. Från att jag ritar upp den på plasten till att jag trycker den i press. Videon är snabbspolad och egentligen ca 19 minuter lång i sin rätta hastighet. En av hundra torrnålar:




Och så en till "bok" jag gjort. Jag ser det mer som ett zine:

"Linjer" litografi och screen, A5, 4 ex

Också ett ganska gammalt projekt, som jag slet med länge innan det blev som jag ville. Det kom till när jag bläddrade i gamla skissblock för ett tag sedan, och upptäckte att det fanns ganska många bilder av liknande karaktär. Och det tyckte jag var kul eftersom det är fyra år mellan det första och det sista blocket. Så jag ville samla ihop dem på något sätt, och fanzine-formatet var jag sugen på.

Tanken var att jag skulle trycka allt i lito, och att då ha alla bilder på två plåtar, som man sedan trycker på ett stort ark - på båda sidor - och skär ut och viker ihop. Klappat och klart. På så vis kan man trycka ganska många ganska snabbt. I teorin. I praktiken gick det dock inte så himla lätt. Det var väldigt svårt att färga in plåten när det i princip bara är färgklickar här och var på den, och inte en enda stor bild. Valsen slant omkring hej vilt eftersom det var så många ytor som var blanka så det blev inte alls bra. Men jag försökte trots allt och jag testade massvis med gånger innan jag beslöt mig för att skita i liton och göra det hela i screen istället. Jag var tvungen att dela upp trycket på fyra ramar men det gick nog snabbare än litoarbetet ändå. Dock var det en bild som innehöll gråskala, så den enstaka fick jag trycka i lito ändå (eftersom screen inte ger gråskala, bara svart eller vitt), men eftersom det bara var en (liten) bild att färga in då så gick det lätt.













The end is the beginning!

Skolan är slut och livet efter den börjar.

Skolan avslutades med utställning, och på vernissagen tildelades jag ett stipendium på 10 000 kr! "Till en elev som med driv i sitt eget arbete och med dynamoeffekt i kollektivet, utvecklat och formulerat en alldeles egen bildvärld." Känns helt fantastiskt så klart. Med de pengarna har jag kunnat köpa mig en superdator så jag kan arbeta mer med film och animation. Sådana projekt som jag funderat på länge, men prioriterat bort under den sista tiden på skolan eftersom jag då velat få ut det mesta av min tid med skulans tryckpressar och material. Men nu är den tiden alltså över och jag kommer börja jobba mycket mer digitalt.

Men slutet innebar också början för grafikföreningen Tryck! Som haft sin första utställning och nu är uppe i 25 medlemmar. Efter sommaren kommer den erbjuda fler aktiviteter och bland annat praktiskt arbete. Det blir gött!

Men en retrospekt på de senaste veckorna kommer här då (det blir ett långt inlägg...):

Elevutställning på Göteborgs Konstskola
Detta var den huvudsakliga delen med mina grejer:

De två trycken till höger har ni ju sett innan, men inramningen är ny. Resten är nya grejer.


"I själva verket" blyerts och vattenfärg (ca 70x100 cm).

Jag har lyssnat väldigt mycket på Pet Shop Boys den senaste tiden och det slog mig för ett tag sen att de här bilderna jag gör med uppställda figurer kanske är undermedvetet inspirerade av omslaget till skivan Actually. Så jag gjorde en bild som var mer direkt inspirerad av omslaget, med en direktöversatt titel... Men sen var jag bara väldigt sugen på att göra något väldigt stort i blyerts också, så då blev det så här.


"Cats of Finland" screen, trä, akryl, ljud (ca 27x50 cm).

Den här har jag visat upp tidigare, fast som ett tryck. Men jag ville ha med en låda på utställningen och kände att detta trycket var perfekt att göra om till låda. När man trycker på knappen spelas musik, men jag har inte hunnit filma den än tyvärr.

Detta är faktiskt ett ganska gammalt projekt, men jag har inte riktigt orkat fota det hela förrän nu, så därför har det inte dykt upp på bloggen tidigare:

"Någon annanstans i Göteborg" torrnål och screen.

Ett projekt jag gjorde under temat "hemliga rummet". Det handlar om olika offentliga platser i Göteborg som jag förknippar med personliga minnen och som på så sätt har ett hemligt rum som bara jag kan se. Jag gillar dualiteten i det hela. Dels blandningen av torrnål: Torrnålen är baserad på linjer, gråtoner och lite luddiga kanter medan screenet är baserat på starka färger i stora fält med väldigt tydlig gränser. Och torrnålen har jag använt till illustrerande bilder och screenet till abstrakta. Och dessutom är det då även en text som samspelar med varje bild. De kom faktiskt in väldigt sent i arbetet (natten innan projektet skulle presenteras) eftersom jag ser mig själv som bildkonstnär och har lite svårt för att "blanda in" text i bilden. Från början hade jag tänkt att det bara skulle vara bilder och att idén med projektet skulle förbli lite luddigt för betraktaren. Men av någon anledning så bestämde jag mig ändå för att lägga till texterna - som jag ju ändå hade tänkt på under hela arbetet med bilderna - och då blev idén mycket tydligare för betraktaren. Och det verkar som många uppskattat texterna, så det var ju bra.





















Det var det, det. Jag hade lite fler grejer med på utställningen också, men det kommer i ett annat inlägg. Det blev lite mycket här.

RSS 2.0