Bra tryck

Jag talade för ett tag sedan om att göra en bildserie och nu är den på gång. Har stått i tryckeriet hela dagen och tryck upp tre bilder i sex ex vardera (och några provtryck utöver det). Så det var bra tryck i inspirationen idag. Det kommer bli två-tre bilder till, som jag ska trycka upp imorrn, och sen är det dags att trycka screen uppå det. Och därefter får jag se hur de ska ramas in eller föras samman till en helhet.


Man blöter ner papperena innan man kör dem genom pressen för att färgen ska fästa bättre, och för att de inte ska bli helt skrynkliga när de torkar så spänner man upp dem på väggen så här. Man kan lägga dem i en torkpress också om man vill, men jag tycker det är fint att sätta upp dem. Man får en liten överblick då och det är ju gött. (Dödskallarna är det inte jag utan Staffan som gjort.)

Noizee

För ett tag sedan gjorde jag en film. Sedan dess har jag försökt trixa med att konvertera den till rätt format från flash så jag kan lägga upp den på internet. Och nu har jag äntligen lyckats. Här är den (den är 3,5 minuter lång och ganska monoton):Jag började med att spela in lite ljud. Fingerknäppningar, handklapp, munljud. Sånt som jag går omkring och gör hela tiden oavsett. Sen klippte jag ihop en stadig takt av handklappen, la på lite plopp, osv, tills jag fått ihop en snygg låt. Sedan filmade jag mig själv när jag gjorde ljuden, la in filmsnuttarna i datorn och ritade av konturerna i varannan bild (24 bilder/sekund) och satte ihop dem till animationer. Sedan slet jag mitt hår och försökte synka animationerna så gott det gick till ljudet. Det gick väl hyffsat till slut.

(Den är lite paj i synkningen på fingerknäppningarna och i slutet, men jag väljer att tro att man bara märker det om man vet om det, så jag har inte fixat till det. För jag orkar inte.)

Gud och huset


Torrnål (i plast) och screen. 12x17 cm. 10 st.

Jag är tillbaks i det lilla formatet. Och jag är tillbaks till oldschooltekniken koppartryck. Fast istället för att rista i koppar har jag skurit med en skalpell i plast (för koppar är svindyrt och då oroar jag mig bara för att jag förstör material). Då ser det nästan ut som man tryck en hårdgrundsetsning. Och det är ju ball. Hur som helst så var det mysigt att stå i oldschooltryckeriet igen, vilket jag säkert inte gjort på ett år. Och det kommer jag göra mer, för nu har jag tänkt ut en liten serie bilder i den här stilen som jag vill göra.

Step by step:

Först ett torrnålstryck alltså, sedan fyra färger screentryck.

Mer åt alla!

Med min stora ram jag byggt kan man göra stora tryck! Och jag hade massa papper liggandes som jag fick av nån papperstillverkare på bokmässan förra året. De är i perfekt affischformat (64x46cm) så jag tänkte det var perfekt att inviga stora ramen på dem. Och efter att ha kollat på Beautiful Losers blev jag sugen på att jobba med text, vilket jag annars har väldigt svårt för eftersom det känns alldeles för simpelt och "lätt" att använda text. Bara göra nån bild och lägga på nån text på det så blir det en djup bild. Så jag ville jobba med en text som inte betyder nåt. För textens forms skull, snarare än dess funktion. Som en politikerslogan. "Mer åt alla" exempelvis.Men när jag höll på att trycka så upptäckte jag att det blev väldigt fint utan text också. Så jag gjorde gjorde bara text på hälften av trycken till slut. 5 med text och 6 utan.Vidare till nya projekt!

People worry...
What are they worrying about today?
People worry...
What are they worrying about today?
Seems like there's a good reason
to worry, worry, worry...
/ Violent Femmes - Confessions

DIY screenram!

Den senaste tiden har jag varit mer inspirerad än vanligt och därför hängt mer på skolan och mindre på internet, vilket betyder färre uppdateringar i bloggen. Men nu släpper proppen igen.

Jag har byggt mig en egen screenram!

Det hela började med att en kompis kom förbi skolan och visade en stor tavla han höll på med. Samtdigt höll två klasskompisar på att trycka skitstora acetontryck. Jag blev sugen på att göra något stort jag med. Något med stora färgfält. Men så stora ramar som jag vill ha tryck har jag inte, och om man trycker flera gånger "jämte varann" så kommer det bli skarvar. Men att köpa en så stor ram jag behöver - nånstans runt 1x1 m - kostar åtminstone tusenlappen, och det är inte pengar jag har. Så jag bestämde mig för att bygga en egen ram. Och det blev mycket bättre än jag vågade hoppas på!


Jag började med att såga till hörnen så att man kan passa in dem i varann. Hade så klart varit bättre att göra i maskin, men det funkar så här också.


Limmade och skruvade ihop hörnen. Jag var lite orolig över att min skruv var lite väl kort, men det verkar inte va nåt problem.


Upprepa på varje hörn tills ramen är komplett! Här lackade jag ramen också, så den ska tåla att jag tvättar den när jag tryckt. Bäst hade det väl varit om jag lackade de fyra bitarna var för sig, innan jag skruvade ihop allt. Men äsch, det funkar ändå.


Sen var det dags att spänna på screenduken, och det är väl det svårare arbetet.


Jag limmade en sida med trälim och smetade ut det så det blev jämnt och fint. I efterhand har det visat sig att det hade varit bättre att välja något lim som var mer vattentåligt. För nu när jag tvättar ramen börjar trälimmet luckras upp lite. Men jag vet riktigt inte hur illa det är, om det betyder att det kommer släppa i längden, men nästa gång bör annat lim användas i alla fall.


Och sist häftade jag med en jävla massa häftklämmor. Men det är en avvägning man får göra. Ju fler häftklämmor man slår i, desto fler hål i duken - vilket kanske kan betyda att den rivs upp. Men ju färre häftklämmor man har, desto större tryck är det på varje klämma - vilket kan betyda att duken rivs upp vid en klämma. Hur som helst, jag fäste duken i en längd åt gången. Första är inte jättenoga hur man gör, bara man ser till att den är spänd längsmed hela träet. Sen fäste jag duken i motsatta pinnen, och då gäller det att man spänner den så hårt man bara kan. Så det blev mycket dra, häfta, dra, häfta, dra, häfta, osv... Ibland gick klammern rakt igenom duken för att det helt enkelt var för hårt spänt så duken revs loss från klammern, men ser man bara till så det är spänt och man inte släpper taget så ska det nog inte vara några problem. Det är rekommenderat att man har en duk som är lite större än ramen också, så man hela tiden har en bit duk att dra i. Det hade tyvärr inte jag, men jag tycker det blev riktigt bra ändå. Den är inte lika välspänd som en köpt ram, men den är tillräckligt bra spänd för att kunna användas som jag vill. Jag är supernöjd!

Sen är det bara att börja använda den!


Trä, 4x1 meter: 50 kr
Hörnjärn: 80 kr
screenduk, ca 1x1 m: 50 kr
lite skruv och lim: struntsumma
= 1x1 meter hemmabyggd screenram: 180 kr. Helt okej.

Nu behöver jag bara bygga en rakel som är lika bred som ramen också...

Stop! Motion time!

Jag och en klasskompis har börjat arbeta med en liten stopmotion-animation. Men när vi började bygga sceneriet blev vi så otroligt nöjda och noggranna att det tog längre tid än det var tänkt, så själva filmandet har vi inte kommit igång med än. Men här är filmens huvudsakliga miljö:


Och i den kommer en liten figur att röra sig. Han kommer även ha ett litet skrivbord samt en gigantisk högtalare hängande över dig.

When i say boom-boom-boom, you say bam-bam-bam!

Har ritat lite mer. I skolan gör vi varje vecka ett "fanzin" eller vad man ska kalla det. Alla i klassen lämnar in en bild och så sätter vi ihop det till ett litet album. Grafikens lilla svartvita heter det och kommer ut varje tisdag. Nummer 8 kommer nu på tisdag och har temat "Trafik".Med hänvisning till ett fint gammalt Playstationspel:

RSS 2.0